Iako se zimi stanovnici glavnog grada Finske smrzavaju ispod nule, Helsinki, ili kako ga zovu bijeli grad sjevera, je daleko najljepši za posjet zimi. Moderni kafići i izvrsne saune su na svakom koraku, tako da vam neće biti problem zagrijati se.

Helsinki, dom 600 tisuća stanovnika (Veliki Helsinki preko milijun i 200 tisuća), smjestio se na obalama zaljeva na jugu države. Zemljopisni položaj Finske između Švedske i Rusije uvelike je određivao sudbinu zemlje, a Finci su neovisnost stekli 1917. godine, oslobodivši se vlasti spomenutih naroda.

Helsinki se od drugih velikih povijesnih gradova razlikuje po dvije značajke: fizička prisutnost prirode i izuzetno jasna mreža ulica, koju su oblikovala dva glavna gradska dizajnera Johan Albrecht Ehrenström i Carl Ludvig Engel, vodeći se funkcionalističkim stilom gradnje.

Helsinki je osnovan u 16. stoljeću, kao protuteža Tallinnu, glavnom gradu Estonije. Danas je izrastao u pravi, veliki grad, a što sve možete raditi i kako se najbolje provesti u njemu doznajte u nastavku.

Smještaj

Povijesni Hotel Kamp vjerojatno je najljepše mjesto u kojem možete odsjesti u Helsinkiju. Nosi glamur 19. stoljeća kad je i izgrađen, a u njemu su vrijeme provodile i zvijezde poput Madonne i Brucea Springsteena. Cijena? Prava sitnica, 250 eura pa naviše stajat će vas soba za dvoje. Tko pak želi znatno jeftinijeprespavati, preporučamo hotele 3*.

Što vidjeti

Kao i London i Helsinki ima svoj kotač s kojeg možete uživati u panorami cijelog grada. Ovdje vožnja traje 12 minuta, a košta i jednako toliko eura. U blizini kotača nalazi se i pravoslavna katedrala Uspenski koju je projektirao ruski arhitekt Gornostajev, a odiše bizantskim i slavenskim stilom. Druga katedrala koju se isplati vidjeti svakako je ona helsinška, a radi se o luteranskoj crkvi koja je unutar, kao i ostale protestantske crkve, veoma skromnog izgleda.

Vrijedan je posjeta i Muzej dizajna, jednako kao i Muzej suvremene umjetnosti. I jedan i drugi sadrže brojne vrijedne eksponate koji vas neće razočarati.

Svakako otiđite još i na otok pod zaštitom UNESCO – a, Suomenlinnu, koji je u povijesti imao važnu ulogu u promatranju neprijateljskih brodova. Tura po njemu košta 10 eura.

Jelo i piće

Meni restorana Story unutar stare tržnice mijenja se na tjednoj bazi, ali u ponudi uvijek imaju predivnu i sjajnu juhu od lososa. Ona je malo skuplja i košta blizu 13 eura, ali vrijedi apsolutno svakog centa.
Što se tiče ugodnog mjesta za piće, svakako vrijedi posjetiti Steam Hellsinki, kafić uređen u viktorijanskom stilu. Stare pisaće mašine, sofe i cjelokupni interijer vratit će vas u neko drugo doba. Bar nudi veliki broj koktela, čija je cijena od 12 eura naviše.

Vratimo se još malo restoranima. Ukoliko ste željni prave finske kuhinje, preporučamo odlazak u restoran Savotta. Ovdje se poslužuju neka stara finska jela, pa bi doživljaj ove zemlje mogao na ovaj način biti i gastronomski potpun.

Shopping

Vjerovali ili ne, Helsinki je pravi raj za šoping i prava modna prijestolnica. Posjetite Design District, područje na kojem ima više od 200 dizajnerskih dućana.